thumbnail

Familiebedrijf
in hart en nier

Waar het ooit begon als ontmoetingsplek voor bezoekers aan de kwekerij is Inspyrium inmiddels uitgegroeid tot de groenste evenementenlocatie van Nederland.

Familie Ebben

Inspyrium is onderdeel van een echt familiebedrijf. Ooit (1862) begonnen als Boomkwekerij Ebben en daarnaast uitgegroeid tot volwaardig kenniscentrum én volwassen eventlocatie Inspyrium.  Onder leiding van ‘bomenbaas’ Toon en zijn zonen Dirk en Joris. Waar zij alles over bomen weten, hoef je ze over events niets te vragen. Daar hebben we onze eventmanagers Aik, Elize en Ivan voor! Zelf zijn we geen originele Ebben’s maar wij voelen ons er zeker thuis. Het maakt dat we echt ver gaan. Voor het bedrijf, voor elkaar, maar vooral ook voor klanten. Het is niet alleen maar werk, het is een relatie waarvoor we het doen.

Onze roots

In 2012 was het tijd voor een volgende stap. De boomkwekerij was een bron van inkomsten en van kennis. We zochten een manier om de kennis die we in huis hebben over te dragen, om zo met ons werk ook echt meer bij te dragen. Tegelijkertijd waren we realistisch en wilden we ook commercieel groeien. In die combinatie – van groei, kennis en inspiratie – zagen we een prachtige kans: een eventlocatie waarin deze doelen en disciplines samenkomen. Het Inspyrium-zaadje was geplant. In 2012 starten we met de bouw en in 2015 werd er de eventlocatie geoogst!

Een educatieve samenwerking

Het doel voor de locatie was duidelijk: een inspirerende, duurzame en innovatieve omgeving die echt uitnodigt tot inhoudelijke events. Laten we eerlijk zijn: boomkweker is nou niet het meest sexy beroep, daar wilden we wat aan doen. Om onze doelen te behalen, werkten we samen met de Hoge Agrarische School (HAS) en de Universiteit van Wageningen. Kennis ligt veelal aan de basis van wat wij doen. De twee onderwijsinstellingen waren op dat moment al zoveel verder in duurzame ontwikkeling, dat we met hun input op hoog niveau invulling hebben kunnen geven aan het concept, en dit is nog steeds in ontwikkeling.

Zonder boom geen opdracht

Naast dat we twee totaal verschillende bedrijven zijn blijven we altijd dicht bij onze roots. Een opdracht mag nog zo groots zijn, één ding staat als een paal boven water: Als we niet één boom in een van de eventruimtes mogen plaatsen, dan neem ik de opdracht niet aan.

Benieuwd naar het volledige verhaal?

Eventinspiration schreef een tof artikel over ons familiebedrijf. Je leest het hier!