thumbnail

MEGATREND: Bewustwording

Don’t spoil the party!

Consumenten, vakantiegangers, en ja, ook evenementenbezoekers worden steeds bewuster. Een samenleving vol media en razendsnel internet, stelt niet alleen overal vragen over, maar googelt ook nog eens een breed scala antwoorden bij elkaar. En wie de vraag stelt, moet met het antwoord leren leven.

Bewustwording

Dat antwoord leert ons meestal dat zo’n beetje elk aspect van ons dagelijks gedrag ergens op de wereld invloed heeft op de drie grote M’en: Mens, Maatschappij en Milieu. Met mogelijke #vleesschaamte, #vliegschaamte en wie weet binnenkort zelfs #feestschaamte tot gevolg. Wat betekent deze wereldwijde hang naar bewustwording voor de evenementenbranche?

Laten we eerlijk zijn

De evenementenindustrie is verre van duurzaam. En de meeste evenementen zijn niet duurzaam genoeg om te garanderen dat de hyperbewuste bezoeker er, zonder de zojuist geïntroduceerde #feestschaamte, aan kan deelnemen. Of het nou gaat om transport, catering of afval, er is altijd wel wat op aan te merken. Het tijdelijke karakter van een evenement betekent dat je als organisator nou eenmaal operationele concessies moet doen.

Locatie is key voor duurzaam event

Bij vastgoedprojecten luidt het credo al jaren dat de volgende drie kenmerken het belangrijkst zijn: “Locatie, locatie, locatie”. Dit zou net zo goed kunnen gelden voor bewustere events. Welke locatie je kiest voor je event, heeft impact op zo’n beetje alle aspecten van je productie: vervoer, catering, afvalstromen, geluidsoverlast, energievoorziening, noem maar op.

Duurzaam Inspyrium

Vanuit de boomkwekerij zochten we een manier om de kennis die we in huis hebben over te dragen, om zo met ons werk meer bij te kunnen dragen. Daar zagen we een prachtige kans: een eventlocatie. Het Inspyrium-zaadje was geplant in 2012 en de eventlocatie werd in 2015 geoogst! We werken samen met onderwijsinstellingen om te blijven innoveren. Naast de kwekerij zijn er de groene loodsen. De indrukwekkende daktuin dient als inspiratie voor stedelijke transformatie. Daarnaast werken we uitsluitend met verwarming via warmte-koudeopslag, LED-verlichting en regenwater voor het sproeien. Er ligt ook een vergevorderd plan voor zonne-energie en er wordt gewerkt met leveranciers uit de directe omgeving om de impact van transport te verminderen.

Verdiepen in bewustwording?

Wil jij meer weten over bewustwording? Klik hier voor de rest van het toffe artikel wat Event Inspiration erover schreef!