thumbnail

Hoe organiseer je een duurzaam evenement?

Evenementen zijn een geweldig middel om

  • je doelgroep te bereiken
  • een nieuw product te lanceren
  • je marketing een boost te geven
  • je personeel een onvergetelijke dag te bezorgen

De mogelijkheden zijn eindeloos! Maar tegelijkertijd weet je ook dat een evenement organiseren nou eenmaal altijd impact heeft op het milieu. Kan een evenement organiseren samengaan met duurzaamheid?

Jazeker! Wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen? Denk dan eens aan de volgende manieren om jouw event op een duurzamere manier te organiseren:

Kies een duurzame evenementenlocatie

Dat is een locatie, waar de circulaire gedachte vanzelfsprekend is. Een bedrijf dat net als jullie waarde hecht aan natuur en milieu. En daarom gemakkelijk mee kan gaan in het concept van jouw evenement. Dit soort samenwerkingen zijn goud waard! Een duurzame locatie is daarnaast goed bereikbaar en een groene omgeving versterkt natuurlijk het duurzame karakter nog eens.

Wees zuinig met energie

De grootste energieslurpers zijn meestal gas, water en licht. Maar een gebouw met veel daglicht heeft minder kunstlicht nodig. Goede isolatie doet veel voor de energierekening. En waterbesparende kranen dragen ook hun druppeltje bij. Hiermee beperk je de impact op het milieu. Maar je bespaart waarschijnlijk ook nog eens flink op de kosten. Is de evenementenlocatie voorzien van een warmte-koudeopslag? Dan weet je zeker dat je goed zit!

Neem een lokale cateraar in de arm

En dan natuurlijk iemand die oog heeft voor streekgerechten en graag gerechten serveert van het seizoen. Zijn er voldoende vegetarische opties om uit te kiezen? Jarenlang was het buffet de standaard op evenementen. Maar dat is veranderd. Qua hygiëne ligt de lat nu hoger en een buffet zorgt helaas ook voor veel afval. Een goed alternatief is om van het buffet een live cooking station te maken en daarnaast verschillende gerechten uitserveren. Het voorkomt waste en het is ook nog eens bezoekersvriendelijk, want wachten in de rij is verleden tijd.

Denk na over je afval

Jouw evenement levert afval op, daar ontkom je niet aan. Maar je hebt wel invloed op de grootte van die afvalberg. En op de manier hoe je die verwerkt. Afval scheiden is natuurlijk een inkoppertje. Maar je kunt ook aan de andere kant beginnen: minder produceren = minder afval. Is een brochure of een plattegrond écht nodig? Of kun je dit integreren in een app? En als je dan toch voor papier kiest, waarom dan niet voor groeipapier? Stop het na gebruik thuis onder een laagje aarde en laat er bloemen uit groeien. Win-win!

Maak blijvende impact

Is die goodiebag na afloop nou echt nodig? Er zijn ook andere mogelijkheden om je bezoekers te bedanken voor hun komst. Laat voor iedere bezoeker een boom planten, of hergebruik het eventafval en maak er een tastbaar aandenken van. Naast het groene aspect levert deze keuze ook veel sympathie op. Een duurzaam evenement organiseren hoeft echt niet zo moeilijk te zijn.

Spreken deze groene ideeën jou aan?

Het zijn de duurzame highlights van de groenste evenementenlocatie van Nederland: Inspyrium. Wij helpen jou met een verrassend concept een duurzaam evenement neer te zetten. Weleens 12 meter hoge bomen gezien in een binnenlocatie? Een isolerende daktuin, waar onze koks ook hun verse kruiden en tientallen fruitsoorten vandaan halen? Gooi je gebruikte koffiebekertjes in een composteermachine of de 3D-printer recyclet plastic in objecten. Een geweldig aandenken voor in jullie kantoor!

Benieuwd naar alle groene oplossingen van het Inspyrium?

We rollen graag de groene loper van vers gesneden gras voor je uit. Die we daarna natuurlijk gebruiken op projecten van de kwekerij. Ontdek hoe duurzaam het Inspyrium is: Bekijk onze duurzame highligts