thumbnail

Wat is een circulair evenement en waarom zou je dat willen?

Hoe maak jij jouw event circulair?

Een evenement organiseren heeft nogal wat voeten in de aarde. Letterlijk. Want behalve dat het een enorme klus is (komen we op terug!), ontkom je er niet aan dat je als organisator een ecologische voetafdruk achterlaat. En dat wil je eigenlijk niet. Dus hoe ga je om met dit dilemma? Een circulair evenement kan de oplossing zijn.

Wat is het verschil tussen een duurzaam evenement en een circulair evenement?

Eerst even verduidelijken waar we het over hebben. De termen ‘duurzaam’ en ‘circulair’ worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt, maar dat is niet terecht. Klaar voor een lesje groene woordenschat? Let op!

  • Een duurzaam evenement is een evenement waarbij vanaf de planning tot en met uitvoering rekening wordt gehouden met de impact die het zal hebben op het milieu. Tijdens het organiseren worden steeds bewuste keuzes gemaakt om die impact zo klein mogelijk te houden. Lees ook: Hoe organiseer je een duurzaam event?
  • Een circulair evenement gaat nog een paar stappen verder. Het ideaal is om alle gebruikte grondstoffen na (of tijdens!) het evenement weer een nieuw leven te gunnen. Omdat alles hergebruikt wordt, blijft er dus geen afval over.

Een prachtig idee!

Wat levert een circulair evenement op?

Je verwacht het misschien niet, maar maatschappelijk verantwoord ondernemen kan gewoon een kostenbesparing opleveren. Door wijs om te gaan met water- en energieverbruik, bijvoorbeeld. En door lokaal in te kopen, waardoor grote transportkosten uitblijven. Bespaar op je printkosten en laat fancy programmaboekjes achterwege. Want een goede webpagina is een prima alternatief.

Daarnaast scoor je als bedrijf hoge ogen wanneer jij in je communicatie laat merken dat je een groen hart hebt. Ook je imago wordt er dus een stukje mooier door. Dat is knappe bijvangst.

Een circulair evenement organiseren doe je zo:

Heel eerlijk? Op dit moment is het technisch nog niet mogelijk om een evenement helemaal circulair te organiseren. Maar niets houdt je tegen om toch zo veel mogelijk in die richting te denken en te doen. Omarm de denkwijze: gebruik/verbruik éérst je bestaande bronnen en vervang ze daarna pas voor een circulair alternatief. Dus die berg plastic bekers die je nog in de kast hebt staan? Gewoon gebruiken en vooral niet weggooien. Want nog bruikbare spullen weggooien is natuurlijk een directe bijdrage aan de afvalberg.

Een groen evenement organiseren is helemaal niet zo ingewikkeld. Inspyrium gebruikt bijvoorbeeld deze circulaire elementen:

  • Jullie zijn altijd welkom voor een locatiebezichtiging maar voor kleine overleggen hebben we de voorkeur voor online. Zo besparen we heel wat kilometers aan brandstof.
  • Decoratie die we gebruiken tijdens het evenement krijgt een tweede leven: Onze groene loper van écht gras doet later dienst als prachtig gazon.
  • Bezoekers kunnen hun eigen glas of flesje bijvullen bij de kraanwatertaps.
  • De catering gebruikt het fruit en de kruiden die op onze eigen Daktuin groeien.
  • Wij kunnen jullie plastic afval als grondstof gebruiken voor de 3D-printer. Van jouw evenementenafval ontstaat er een bloembak, een bankje of… wat zou leuk zijn voor bij jullie op kantoor?

Inspyrium: de groenste evenementenlocatie van Nederland

Nog even terug naar het begin. Een evenement organiseren, duurzaam en/of deels circulair, blijft gewoon heel veel werk. Maar daar zijn onze eventmanagers voor. Wij denken vanaf het allereerste moment met je mee en nemen jou het werk uit handen. Van idee tot concept en van plan tot uitvoering.

Maak de klus kleiner en neem contact met ze op!